
Waarom BKZ Consultancy?

Benutten van alle voordelen uit uw certificering
BKZ Consultancy zorgt ervoor dat u alle voordelen kunt benutten die een zorgkwaliteitskeurmerk aanbiedt. Dan is uw zorgorganisatie
verzekerd van een goede zorgverlening.

Voldoen aan de eisen branchorganisaties
Met een kwaliteitskeurmerk toont u aan dat zaken op orde zijn en ook voldoet aan de eisen van brancheorganisaties.

Verhoging betrokkenheid medewerkers
Doordat kwaliteitskeurmerken zorgorganisaties dwingt continue te verbeteren, verhoogt dit de interacties tussen medewerkers en de primaire zorgprocessen.

Gunningsvoordeel zorginkoop
Door de kwaliteit in uw zorgorganisatie op orde te hebben en aantoonbaar te maken middels een certificering, maakt u meer kans op een contract met de zorgverzekeraar.
Wtza
Het wetsontwerp Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe zorgorganisaties. Dit betekent dat een nieuwe zorgorganisatie zich, voordat hij begint met zorgverlening, moet melden. De zorgorganisatie zal gevraagd worden gegevens te verstrekken bijvoorbeeld over de voorgenomen startdatum, de vormen van zorg die verleend zullen worden en of er een klachtregeling en cliëntenraad aanwezig is.
Op deze manier verkrijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sneller en meer informatie over alle nieuwe zorgorganisaties. Hiermee kan de IGJ bepalen welke zorgorganisaties zij na aanvang van de zorgverlening binnen vier weken tot zes maanden zal inspecteren om in de praktijk te toetsen of de kwaliteit van de zorg op orde is.
Door het invullen van de vragenlijst wordt ook bevorderd dat nieuwe zorgorganisaties zich beter bewust zijn van de eisen die aan de zorgverlening worden gesteld en hun verantwoordelijkheid daarvoor. Hiermee wordt voorkomen dat de IGJ bij een eerste bezoek aan een nieuwe zorgorganisatie veel tijd kwijt is om de zorgorganisatie te informeren over de regels waaraan hij moet voldoen.
Eveneens met het doel om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van nieuwe zorgorganisaties wordt met dit wetsontwerp de bestaande toelatingsprocedure voor een vergunning vernieuwd. De aanvrager van de vergunning wordt, anders dan nu het geval is, niet alleen getoetst op de transparantie van de bestuursstructuur en de bedrijfsvoering, maar ook op enkele documenten waaruit blijkt dat hij aan de voorwaarden voor een goede kwaliteit van zorg voldoet.
De Wtza verplicht vrijwel alle zorgorganisaties om een onafhankelijke interne toezichthouder in te stellen (lees: Raad van Toezicht). Het Uitvoeringsbesluit Wtza regelt de uitzonderingen op die verplichting.
De belangrijkste uitzondering voor kleine zorgorganisaties zijn:
- zorgorganisaties die met minder dan 10 personen zorg verlenen of;
- zorgorganisaties die met minder dan 25 personen zorg verlenen, waarbij zorg wordt gecombineerd met verblijf.
Deze zorgorganisaties zijn niet verplicht om een onafhankelijke interne toezichthouder in te stellen.
