
Waarom BKZ Consultancy?

Benutten van alle voordelen uit uw certificering
BKZ Consultancy zorgt ervoor dat u alle voordelen kunt benutten die een zorgkwaliteitskeurmerk aanbiedt. Dan is uw zorgorganisatie
verzekerd van een goede zorgverlening.

Voldoen aan de eisen branchorganisaties
Met een kwaliteitskeurmerk toont u aan dat zaken op orde zijn en ook voldoet aan de eisen van brancheorganisaties.

Verhoging betrokkenheid medewerkers
Doordat kwaliteitskeurmerken zorgorganisaties dwingt continue te verbeteren, verhoogt dit de interacties tussen medewerkers en de primaire zorgprocessen.

Gunningsvoordeel zorginkoop
Door de kwaliteit in uw zorgorganisatie op orde te hebben en aantoonbaar te maken middels een certificering, maakt u meer kans op een contract met de zorgverzekeraar.
Governancecode Zorg
Om goede zorg te kunnen leveren is goed bestuur en intern toezicht bij een zorgorganisatie essentieel. De instelling heeft de ruimte om een eigen beleid te maken voor goed bestuur. De Rijksoverheid zorgt voor de wettelijke kaders waarbinnen dit eigen beleid voor goed bestuur opgesteld kan worden.
Doel van goed bestuur in de zorg
Zorgorganisaties hebben ruimte om hun eigen zorgorganisatie in te richten en keuzes te maken. De overheid blijft hierbij op afstand. Zo krijgen zorgorganisaties meer te maken met de gevolgen van hun eigen keuzes. In het ergste gevallen kunnen zij bijvoorbeeld failliet gaan. Het is dan belangrijk dat een aantal zaken binnen de onderneming op orde is. Bijvoorbeeld aansturing, intern toezicht en risicomanagement.
- zorgorganisaties zorgen voor kwalitatief goede en veilige zorg voor hun cliënten;
- duidelijk is wie voor welk onderdeel binnen de zorgorganisatie verantwoordelijk is;
- zorgorganisaties zorgen voor goed financieel beheer.
De Raad voor Bestuur is eindverantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg binnen hun zorgorganisatie. Het interne toezichthoudende orgaan moet het beleid en de besluiten van de Raad van Bestuur toetsen. Dit orgaan is meestal de Raad van Toezicht. De toezichthouder stelt zich hierbij positief en kritisch op en houdt rekening met het publieke belang van de zorgorganisatie. Ook de perspectieven van direct betrokkenen (zoals cliënten en medewerkers) zijn belangrijk bij de toetsing.
Een Raad van Toezicht kan een bestuurder, waarvan zij oordeelt dat hij niet goed functioneert, ontslaan. Goede controle van de Raad van Toezicht verkleint of voorkomt het risico op incidenten binnen de zorgorganisatie.
Nog geen Raad van Toezicht conform de Governancecode zorg?
Heeft uw zorgorganisatie een Raad van Toezicht, maar voldoet u nog niet aan de wettelijke vereisten van goed bestuur en de principes volgens de Governancecode Zorg 2017? Neem dan contact op met één van onze kwaliteitsadviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek of laat uw gegevens achter dan bellen wij u. Onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden met u.
